30 Mart 2016 Çarşamba

Deniz Ürünlü Paella (İspanyol pilavı)


Paella İspanya’nın Valencia bölgesinde doğmuş, tavada yapılan bir pilav.  İçine bölgesine göre farklı malzemeler konularak yapılabiliyor. Deniz ürünleri, tavuk, sebze,  hatta deniz ürünleri + tavuk aynı anda da kullanılabiliyor. İspanyol’lar; ne kadar çok malzeme o kadar  lezzet diyorlarsa daaa,  turistik yediğimiz yerlerde bizlere genelde neredeyse hiç malzemesiz sırf pilav yediriyorlar :(

En otantik olanı iki aşamada pişermiş; ocak üstünde + fırında. Ben buradaki tarifte  ocak üstünde pişirdim. Bana göre ikisi de aynı lezzet ve görünümde oluyor,  bir de ben karideslerin kabuklarını soyduğum için böylece karideslerin kuruma riski de ortadan kalkıyor.

Otantik olanında bomba ve calasparra isimli pirinçler kullanılıyor ama her yerde bulunamadığından Italyan’ların Arborio pirinci ile de güzel oluyor. Yanlız bu pirinçte dikkat etmemiz gereken nokta pilavın suyunu iyi ayarlamak. ’Risotto’ değil ’Paella’ yapıyoruz. Benim verdiğim ölçülerle pilavımız tane tane oldu. Isterseniz pilavın altını biraz da tutturabilirsiniz, kimileri de öyle seviyor.

Genelde karidesleri kafaları ve kabukları ile pişiriyorlar ve kesinlikle daha lezzetli oluyor ama ben yeme kolaylığı olsun diye karidesleri temizledim, lezzetini kaybetmemek icin de kabuklarını suyuna ilave ettim.

Sanırım bu kadar açıklama yeterli, haydi şimdi mutfağa...

Malzemeler:
  •     1 orta boy soğan
  •     2 diş sarımsak
  •     2 yemek kaşığı tereyağı+2 yemek kaşığı zeytinyağı
  •     2 su bardağı Arborio pirinci (pirinci yıkamıyoruz)
  •     1 adet kırmızı biber
  •     1 çay bardağı iç bezelye
  •     Küp küp doğranmış bir büyük boy domates
  •    Jumbo karides (kabuklarını ayıklayıp suyunda kullanacağız), midye, kum midyesi, kalamar  vs.
Suyu için:
  •     1 yemek kaşığı tereyağı
  •     Karidesin ayıkladığımız kabukları
  •     1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  •     1/2 tatlı kaşığı füme paprika tozu (füme biber tozu)
  •     3 su bardağı tavuk suyu
  •     1 tatlı kaşığı deniz tuzu
  •     Bir tutam safran
Hazırlanışı:

Öncelikle suyunu hazırlıyoruz. (sabahtan hazırlayıp, dolapta kullanacağımız zamana kadar bekletebiliriz)
  • 1 yemek kaşığı tereyağında karidesin kabuklarını renkleri pembeleşene kadar kavuralım. Üzerine kırmızı biberleri, safranı ve tuzu ekleyip karıstıralım. Tavuk suyunu da ilave edip kaynatalım.
  • Kaynadığı anda hemen altını kapatıp, 10-15 dakika sonra süzelim ve soğutalım. (soğuduktan sonra dolaba kaldırabiliriz)
Pilavı için:
  •  2 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını 26 cm. çapındaki ’tercihen’ paella tavasına alıp, ince yemeklik doğranmış soğanları ve jülyen doğranmış biberleri biraz öldürelim.
  • Biberleri bir tabağa çıkarıp, pirinci ve sarımsağı ilave edelim, 3 dakika kadar kavuralım.
  • Bezelyeyi ve domatesleri ekleyip biraz daha karıştıralım, üstünü kaşık ile düzeltelim.
  • Önceden hazırladığımız tavuk suyunu ekleyip, en üstünü deniz mahsulleri ve biraz kavurup ayırmış olduğumuz kırmızı biberle süsleyelim.
  • Suyunu yarım çekene kadar ağzı açık olarak, daha sonra da kapağını kapatarak, suyunu çekip pirinçler ve deniz ürünleri pişene kadar pişirelim.
  • 5 dakika dinlendirdikten sonra, sıcak servis yapalım.  
  • Servis sırasında üstüne kesilmis limon dilimleri koyabilirsiniz,  İspanya'da bazıları  üstüne biraz limon sıkarak yiyorlar...
     Afiyet olsun.




Önemli not: Piştikten sonra kabukları açılmamış olan midyeleri tüketmiyoruz. Onlar  ölmüş ve bozulmuş midyelerdir. Altta verdiğim harika linkte deniz ürünleri ile ilgili detaylara erişebilirsiniz.

http://www.mutfakoloji.com/2013/06/14/denizurunleri/

26 Mart 2016 Cumartesi

Sofralar Dostlarla Güzeldir!


  
Uzunca bir aradan sonra merhaba!

Kızlarım büyüdüler, kendi yollarını şekillendirdiler. Biri kendi evini açti, diğeri Üniversite’ye Avrupa’da devam ediyor. Biz de edi ile büdü kalakaldık. Çocuklar olmayınca ev çekilmiyor, o bakımdan eşimle biz de evde oturmayı değil, dünyayı tanımayı seçtik. Fırsatlar yaratıp alıyoruz çekçeklerimizi, sırt çantalarımızı düşüyoruz yollara. En son durağımız Fas Marake
ş, İspanya Seville ve Portekiz Faro idi.

Hal böyle olunca ister istemez bloğumu ihmal ettim biraz. Yaza kadar olan gezme hakkımızı doldurduk, şimdi zaman birikmiş tarifleri paylaşma zamanı.

Gittiğimiz yerlerde mümkün olduğunca lokal yiyip mutfaklarını da tanımaya çalışıyoruz. Dün akşam gelen dostlara İspanyol ve Türk mutfağı ağırlıklı bir sofra hazırladım. İspanyol mutfağından ’Paella’, Türk mutfağından da balık ve rakıya yakışan ’mezeler’ vardı.

Paella'yı ilk denedim, muhteşem oldu. Tarifini İspanyol ve Kolombiya asıllı bir arkadaşımdan almıştım. Hatta içinde pişirdiğim ve servis yaptığım tencere de onun hediyesi. Doğru tarif ve alet olunca sonuç ta güzel oluyor doğal olarak.

Şimdilik sadece fotoğrafları yayınlıyorum. En kısa zamanda tarifleri de vereceğim.

Sevgiyle,


    Mısır ekmeği

    Fırında sarımsaklı ve Akçaağaç şuruplu havuç

    Fava