30 Ocak 2015 Cuma

Çiçek Poğaça

 

  
Bugün bloğumda çiçek gibi poğaçalar var. Yapım aşamalarını fotoğraflayamadım ama benim yaptığım şekliyle zaten üstteki fotoğrafa bakmak yeterli olacaktır. Bir de poğaçaları kestikten sonra, kesilen her  parçayı  aynı yöne çevirerek, peynirli kısım görünecek gibi de şekillendirebilirsiniz. Öyle de güzel oluyor.
 
İç malzemesininde ben peynir, kurutulmuş domates ve ceviz üçlüsünü kullandım. Patatesli, kıymalı ya da çemenli içle de harika olacaktır.
 
Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
 
Güzel bir haftasonu dileklerimle,
 
Sevgiler.

Malzemeler;
  • 1 su bardağı süt (ılık olacak)
  • 1 su bardağı su (ılık olacak)
  • 1 paket instant maya
  • 1 kahve fincanı sıvıyağ
  • 2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine)
  • 3 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un
İçine;
  • Beyaz peynir, kurutulmus domates ve ceviz
Ortasına;
  • Çörek otu, haşhaş  ya da yarım siyah zeytin
Hazırlanışı;
  • Ilık süt, maya ve şekeri karıştırma kabına alıp, en az 5 dk bekletelim.
  • Mayanın üzeri köpüklenince içine, sıvıyağı, '1 yumurtanın sarısını üzerine sürmek üzere ayırıp' diğerlerini, tuzu ve azar azar unu ilave ederek karıstıralım.
  • Hamur elimize yapışmayacak kıvama gelince tezgah üzerine alıp, pütürsüz olana kadar yoğuralım.
  • Iyice yoğurulan hamuru tekrar karıstırma kabına alıp, her tarafına cok az sıvıyağ sürerek üzerini örtelim ve hamur en az iki katı kabarana kadar ılık bir yerde bekletelim. Bu sırada iç malzemesini hazırlayalım.
  • Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp, bezeler yapalım.
  • Tüm hamuru bezeler haline getirdikten sonra avuç büyüklüğünde açıp içerisine, 1 tatlı kaşığı ic malzemesi koyarak kapatalım.
  • Yuvarladığımız hamuru, birlesim yeri alta gelecek sekilde tezgaha koyalım ve elimizle hafifce bastırıp, yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi, kenarlarını makasla ya da bıçakla  keselim.
  • Tüm bezelere aynı işlemi uygulayıp, yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirdikten sonra, üzerlerine yumurta sarısı sürüp, ortalarına cörek otu, haşhaş ya da yarım zeytin koyalım ve  önceden ısıtılmıs  350° F / 180° C  fırında, üzerleri kızarana kadar pişirirelim.
  • Fırından cıkardığımız poğaçaları kurumamaları ve yumuşacık olmaları için pamuklu bir mutfak bezine saralım.

      Afiyet olsun.



15 Ocak 2015 Perşembe

Kiraz Domatesli Yeşillikler ve Bir Anı



Tezgahta salata yapımı için kiraz domatesler ve yeşillikler yanyana duruyordu. Bir anda aklıma canım halamın ful çiçekleri geldi. Ful çok narin bir çicektir, harika kokar ama koklarken burnunuzu çiçeğe asla değdirmeyeceksiniz, yoksa hemen küser, kararır. Halacığım bu çiçekleri dalı ile keser, bir domatese batırır, soframıza koyardı. Sanırım domatesteki asidi sevdiğinden olsa gerek, bu şekilde, birkaç gün boyunca soframızda, hatta odamızda bizi mis kokularıyla sarar sarmalardı narin ful.

Neredeeen nereye, degil mi? Insan beyni böyle işte. Benim domatesler ve yeşillikler de, artık cook uzaklarda kalmış olsa da, benim hafızamda hala taze olan bu resmi canlandırdı ve ortaya böyle bir fotoğraf çıktı.

Bir insan, yaşamı boyunca dünyaya kattığı değerler ile hatırlanır ve hatırlandıkça da ölümsüzleşir… Hayatta olduğu süre boyunca çevresindekilere eşsiz güzellikler katmış olan, kendinden çok başkaları için yaşamış olan  canım halamın anısına...
         
      Sevgilerimle,