4 Nisan 2014 Cuma

Sarımsaklı, Kremalı, Peynirli, Sütlü Patates Püresi

 
 
Özellikle soslu et yemeklerinin yanına çok yakışan sütlü patates püresi tarifi ile herkese merhaba.

Patates püresi yapmak aslında çok kolay, önemli olan kıvamını yakalayabilmek. Onun için de yapmamız gereken; sütünü yavaş yavaş eklemek. Ben tarifte sütünü 1,5 su bardağı verdim ama bu patatesin cinsine ve pişerken içinde kalmış olan su oranına göre biraz değişebilir. O bakımdan patatesi ezerken, sütünü istediğimiz kıvama gelene kadar azar azar ekleyelim. Unutmayalım ki katı olmuşsa biraz daha süt ilavesi ile sulandırabiliriz ama sulu olursa geriye dönüşü olmaz.

Patates püresi yaparken belli bir kural yok bence. İcine süt, half and half krema, heavy krema, tereyağı, krem peynir, sour cream, et-tavuk suyu ya da hepsinin karışımından koyabilirsiniz. Tek uymamız gereken kural kesinlikle robotta ya da yüksek devirdeki mikserda karıştırmamak. O zaman yapışkan bir dokusu olur. En iyi kıvam patates ezme aparatı ile oluyor ama yoksa çatal da "biraz daha fazla uğraştırırsa da" aynı işi görür.
 
Son olarak patatesleri haşlayacağımız suyun miktarını da anlatıp tarifimize geçeceğim. Ben patateslerin suyunu atmayı sevmediğimden süzmeden yapmayı tercih ediyorum. Koyduğum su miktarı patatesler ile aynı seviyede hatta biraz az. Bu miktarda su ile tamamen suyunu çekene kadar  istediğim kıvamda pişiyor. Ama sonucu garantiye almak isterseniz bol suda haşlayıp, kalan suyunu süzmenizi tavsiye ederim. Böylece çok sulu kaldı ya da patatesler pişmedi stresi olmaz.

Şimdi geçelim tarifimize:
 
MALZEMELER: (4-6 kişilik)
  • 1,5 kg patates ( tercihen yukon gold)
  • 1,5 su bardağı  süt ya da 1 su bardağı süt + 1/2 su bardağı krema
  • 3-5 diş sarımsak (bıçağın kenarı ile ezilip, çok ince kıyılmış)
  • 100-150 gr. Parmesan peyniri (rendelenmiş)
  • 2-3 yemek kaşığı tereyağı
  • Haşlamak için su
  • Deniz tuzu
HAZIRLANIŞI:
  • Patatesleri soyup, mümkün olduğunca aynı boyda irice doğrayalım (aynı boyda olurlarsa pişme süreleri eşit olacaktır).
  • Tencereye alıp üzerlerine; patateslerle aynı hizada olana kadar su ve tuzunu koyalım.
  • Kaynayana kadar harlı ateşte, kaynadıktan sonra da orta ateşte "tencerenin kapağı açık olarak" suyunu tamamen çekene kadar pişirelim.
  • Bu arada 1,5 bardak süt-krema karışımını ve sarımsakları kaynama noktasına gelene kadar ısıtalım.
  • Süt ısınırken patatesleri cok kısık ateş üzerinde patates ezeceği ya da çatal biraz ezelim.
  • Kaynayan sütü, peyniri, 2-3 yemek kaşığı tereyağını ilave edip istediğimiz kıvama gelene kadar ezmeye devam edelim.
  • Tencerenin kapağını ve altını kapatıp, 5 dakika kadar kıvamını bulması için bekletelim ve sıcak servis edelim.
 Afiyet olsun.
 
 
 
 

5 yorum:

günlük yaşamım dedi ki...

elinize sağlık :D

Unknown dedi ki...

Bayılırım:)) Patates yemeğini bile çatalla ezerek yiyen bir neslin temsilcisi olarak, püre benim vazgeçilmezim. Yanında bir şey olsa da yerim olmasa da:)) Sarımsaklı yaptığımda, limon da sıkıp bol dereotu ekliyorum:) O da değişik salata gibi oluyor. Sizin usulü de deneyeceğim:) Ellerine sağlık. Sevgiler

Unknown dedi ki...

Tesekkur ederim Yonca Hanim.

Nilgun Hanim, rahmetli annecigim yapardi limonlu, sarimsaklisini. Benim de vazgecilmez mezelerimdendir. Dediginiz gibi patatesin her hali guzel.

Sevgiler.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Afiyetler olsun, galiba patatessiz yapamiyoruz hicbirimiz..eline saglik arkadasim:)

ilhan dedi ki...

Patatesi sevmeyen var mıdır acaba? Sizin tarifiniz de değişik, hiç krema ile denememiştim. Gerçekten etin hatta balığın yanına çok yakışıyor.