29 Nisan 2011 Cuma

Peynirli Çanak Pide



 Nefis bir pide tarifi. Ben iç malzemesinde peynir kullandım ama kıymalı da çok güzel olur. Fırından çıkar çıkmaz sıcakken yemenizi tavsiye ederim, soğuduktan sonra aynı lezzeti yakalayamıyorsunuz, peynirler kuruyor.

26 Nisan 2011 Salı

NOHUTLU TILAPIA (Tatlı su çipurası )



Tilapia normalde tatsız- tuzsuz bir balık olduğu için, pişirirken farklı yöntemler deniyorum. Nohutlu çok lezzetli ve doyurucu oldu. Yaninda sade pilav ile servis yaptım. Tilapia yerine, herhangi bir beyaz etli balık filetosu da kullanabilirsiniz.

18 Nisan 2011 Pazartesi

ACILI EZME


   Izgara etlerin yanına çok yakışan bir meze.


Hazırlama süresi: 10 dakika
Zorluk derecesi:  1 2 3 4 5

Kaç kişilik: 2-4

13 Nisan 2011 Çarşamba

MİZYAL'IN BÖREĞİ



Bu böreği, TURKEY/Mediterranian Cuisine isimli kitapta görüp denedim. Tarif Gökçen Adar’a ait. Hazırlarken malzeme miktarlarında birkaç değişiklik yaptım. Burada, kitapta yazılan miktarları verdim yanlarına da kendi kullandığım miktarları yazdım. Kullandığınız unun cinsine göre ekleyeceğiniz sıvı miktarı genelde değisir. Tarifte 1/2 su bardağı süt diyordu ama benin unum 1 su bardağı aldı. O bakımdan ben genelde bu tür tariflerde “aldığı kadar un, su ya da süt “ diyorum.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da; “eğer zeytinyağı kullanacak iseniz“ sütünüz ve yumurtanız oda sıcaklığında olsun. Dolaptan alınmış soğuk süt zeytinyağını donduracaktır ve hamuru yoğurmanız güçleşecektir.
İç malzemesinde ben kitaptaki gibi peynirli ıspanak kullandım ama bu böreği istediğiniz bir içle hazırlayabilirsiniz. Mesela; pırasalı tavuklu, kıymalı, patlıcanlı vs.
Son bir öneri de; kullanacağınız zeytinyağının "sızma" olmasına dikkat edin. Eğer yoksa zeytinyağı yerine mısırözü yağını tercih edin.

Hazırlama süresi:  45 dakika
Dinlenme süresi :   15 dakika
Pişme süresi :         25-30 dakika
Zorluk derecesi:     1 2 3 4 5
Kaç kişilik:               6-8


10 Nisan 2011 Pazar

DOĞUMGÜNÜ PASTASI



Biliyorum sırada bekleyen tarifimin ikidir sırasını alıyorum ama 2 gün gecikmeli de olsa doğum günü pastamı sizlerle paylaşmak istedim. Bu pasta, uzun yıllardır bizim evin geleneksel doğum günü pastası.Tarifi sevgili eltime ait, 1 gün önceden hazırlayıp, üzerini kapatarak buzdolabında bekletirseniz daha güzel oluyor. 

7 Nisan 2011 Perşembe

TURQUOISE "The Colorful Mosaic of Turkish Culture & Cuisine"



Geçtiğimiz hafta sonu, benim de üyesi olduğum ve Telve isimli, internet üzerinden yayınlanan dergilerine “Asuman’ca lezzetler“ adı altında tarifler verdiğim, “Turkish Society of Canada“ derneğinin düzenlediği bir etkinliği, TURQUOISE "The Colorful Mosaic of Turkish Culture & Cuisine" i sizlerle paylaşmak istedim... 1 ay gibi bir sürede, çok özveri gerektiren bir çalışma sonucunda hazırladığımız, ama sonucu görünce “kesinlikle değdi“ dediğimiz bir etkinlik oldu...
Etkinliğin amacı; Türk Kültürünü ve mutfağını, Toronto'da yaşayan yabancılara tanıtmakdı.
Davetliler arasında, Türkiye'nin Toronto Başkonsolosu Sayın Mustafa Levent Bilgen ve ailesi, basından gelen yemek yazarları, gıda eleştirmenleri, milletvekilleri ve üyelerimiz vardı. Yaklaşık 250 kişilik bir topluluk...
Başta Salih ustamız, yardımcısı sevgili Hülya ve bir gönüllü ordusu ile ortaya, hepsi birbirinden lezzetli 25 çesit yemek çıktı.
Ayrıca, bizi kırmayarak Amerika’dan etkinliğimize konuşmacı olarak gelen ve Sayın Nur İlkinle birlikte yazdıkları "The Turkish Cookbook: Regional Recipes and Stories" isimli kitabın yazarlarından Sayın Sheilah Kaufman George Brown College'dan Sayın Prof. Gary Hoyer ve Ryerson Üniversitesi’nden gıda politikaları ve gıda güvenliği üzerinde çalışmaları olan Sayın Prof. Mustafa Koç slayt gösterisi eşliğinde birer sunum yaptılar.
Toplam 4 saat süren ve kültürümüzü, yemeklerimizi en iyi şekilde tanıttığımıza inandığımız etkinlikten bazı kareler...

Fotoğraflar, Varol Karslıoğlu.



ARNAVUTcigeri serviste...
Tatlı masası
Zeytinyağlı bamya
Sofralarımızın vazgeçilmezi; ekmek, peynir, zeytin
Midye dolma
Kadınbudu köfte

 Sheilah Kaufman


Şimdi sırada, ilkini 2 sene önce başlattığımız, sevgili Evnur Taran’ın büyük katkıları ile gerçekleşen, bu sene de hastane yönetimi tarafından özellikle tekrarlanması rica edilen, bir başka etkinliğimiz var. 23 Nisan’da “Hospital for Sick Children’da“ hasta çocuklarımıza, hepsi için tek tek hazılanmış minik tezgahlarda kilim dokutacağız. Böylece sevgili Ata’mızın “Tüm Dünya Çocuklarına armağan ettiği“ 23 Nisan bayramımızı, farklı ülkelerden gelmiş olan çocuklarımızla kutlamış olacağız.