28 Nisan 2009 Salı

YULAFLI, PEKMEZLİ EKMEK


Ertesi güne bile taze kalan bir ekmek, tavsiye ederim mutlaka deneyin. Bu tarif, benim tarif defterim arasında uzun yıllardir duruyordu. Bir dergiden kesmişim ama nedense denememişim. Bundan sonra, sıkça yapılacaklar listemde olacaktır...

MALZEMELER:

  • 1+3/4 su bardağı kaynar su
  • 3/4 su bardağı yulaf
  • 1/4 su bardağı pekmez ya da bal (ben bal kullandim)
  • 1+1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1/2 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı toz maya
  • 4 su bardağı un

HAZIRLANMASI:

  • Kaynar suyu, yulafın üzerine döküp karıştırın.
  • Pekmezi (ya da balı), tuzu ve sıvıyağı da ilave edin. Bir köşede ılınmaya bırakın.
  • Ayrı bir kapta, 1/2 su bardağı ılık suyun içinde, şekeri ve mayayı karıştırın. 10 dakika mayalanmasını bekleyin.
  • Ilınmış olan yulaf karışımının üzerine, mayayi ekleyin.
  • 4 su bardağı unu da azar azar ilave edip, ele yapışmayacak bir hamur yoğurun (un miktarı unun markasına göre değisebilir, verilen bu miktar Robin Hood All-Purpose Flour için).
  • Hamurunuzu, altına un serpilmiş büyükçe bir kaba koyup, üzerine yağlı kağıt ve mutfak havlusu örtün. Hamur iki misli olana kadar, (en az 1 saat) ılık bir yerde mayalanmaya bırakın.
  • Mayalanmış olan hamura, tahta bir kaşık ile 25-30 kere vurun (hamur yapışkanlaşacak).
  • 2 litrelik, fırına girebilen bir tencerenizi iyice yağlayip, her tarafına yulaf serpin. Hamuru koyun ve üzerine de yulaf serpin (yulafları elinizle hafifçe bastırın).
  • Ilık bir yerde (hamur tencerenin kenarını en az 2 cm. geçecek kadar) yine mayalanmaya bırakın.
  • Ekmeklerin kuru olmaması için fırının içine, ısıya dayanıklı bir kapta biraz su koyun.
  • Önceden ısıtılmış 190C fırının alt rafında, 35-45 dakika pişirin. Gerekiyorsa, pişmesine yakın üzerini aluminyum folyo ile kapatın (üzerinin yanmasını önlemek için).
  • Soğuduktan sonra tencereden çıkarıp, ince dilimlere keserek servis yapın.
Afiyet olsun.

NOT: Tarifi yayinladigimda bu notu eklemeyi unutmusum.
Pişirme sırasında fırın içerisine , küçük bir kasede su koyarsaniz , suyun buharı , ekmeğin sertleşmesini önler ve icinin daha sungerimsi pismesini saglar...

24 Nisan 2009 Cuma

ZEYTİNYAĞLI PIRASA




Arnavut olup da, bloga pırasa yemeği koymadan olur mu? Bana göre tüm sebzeler güzel ama ekşili oluşundan mıdır nedir, pırasanın yeri ayrı. Afiyet olsun...

MALZEMELER:

  • 1/2 kg pırasa (yıkanmış, verev doğranmış)
  • 1 adet soğan (yemeklik doğranmış)
  • 1/2 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 1 adet havuç (yıkanmış, kazınmış ve verev doğranmış)
  • 2 su bardağı kaynar su
  • 1/2 çay bardağı pirinç (ayıklanmış ve yıkanmış)
  • 1/2 limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 tatlı kaşığı şeker
HAZIRLANMASI:
  • Tencerede yağı ısıtın ve soğanlarla havuçları biraz kavurun.
  • Pırasaları ekleyin ve yaklaşık 5 dakika kadar - mümkünse kaşıksız, tencereyi sallayarak- kavurun (tencerenin saplarından tutarak tencereyi sallayın, bu şekilde pırasalar daha az dağılır).
  • İki su bardağı sıcak suyu, pirinci, tuzu ve şekeri ilave edip tencerenin kapağını kapatın ve sebzeler pişene kadar pişirin.
  • Pişer pişmez, limonunu ekleyin.
  • Soğuk servis yapın.

23 Nisan 2009 Perşembe

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız, Tüm Dünya Çocuklarına Kutlu Olsun...

Bu ahtapot sosis de, benim çocuklarımıza armağanım olsun. Yapılışı çok basit. Büyük boy sosisin baş kısmından 3 cm. bırakıp, alt kısmını 8 eşit parçaya bölün (ahtapot 8 bacaklıdır ya). Kaynar suya atıp suyun altını kapatın,üzerine kapak kapatıp 5 dakika bekletin (suda 5 dakika beklettikten sonra, arzu ederseniz teflon tavada hafifçe kizartin). Gözleri için, hardal şişesinden iki nokta sıkın. Daha önceden pişirdiğiniz deniz kabuğu makarnasının üzerinde, yanında balık kraker ile servis yapın. Ben bunu, kızım küçükken doğum gününde yapmıştım, bütün çocuklar çok severek yemişlerdi.

Afiyet olsun çocuklar...

20 Nisan 2009 Pazartesi

MİLFÖY HAMURLU KOLAY BÖREK

Sizlere Foça'dan, dumanı üstünde bir tarif geldi. Lezzeti de görüntüsü kadar güzel. Benim en hoşuma giden de, bir gün önceden hazırlanıyor olması. Arkadaşlar zili çaldığında böreği fırına verip, resimdeki gibi dumanı üstünde servis yapabilirsiniz. Simdiden afiyet olsun.

MALZEMELER:

  • 8 adet milföy hamuru (10x10cm. kare)
  • 2 adet yufka

İçine:

  • 150-200 gr. beyaz peynir

Sıvı malzemeler:

  • 3 yumurta
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ

Üstüne:

  • 1 şişe soda 20cl. (1 su bardağı)

HAZIRLANMASI:

  • Biraz unlanmış tezgahın üzerine 4 adet milföy üst üste konarak, kare borcam büyüklüğünde açılır.
  • Hafif yağlanmış borcama konur.
  • Milföyün üstüne, yufkanın bir tanesi buruşturulup konulur. Sıvı malzemenin 1/3 ü dökülüp, her tarafına sürülür.
  • Peynirli iç malzemesi konup, ikinci yufka buruşturulur.Sıvı malzemenin diğer 1/3 ü dökülüp, her tarafına sürülür.
  • En üste, diğer üst üste konulup borcam büyüklüğünde açılmış, 4 adet milföy konulur. Kalan sıvı malzeminin hepsi dökülür.
  • Kare kare kesilip üzeri strechlenerek, dolapta bir gece bekletilir.
  • Pişirmeden önce, üzerine bir sişe soda dökülür, iyice çekmesi beklenir.
  • Önceden ısıtılmış 180C fırında, üzeri kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

17 Nisan 2009 Cuma

MANTI

Ben ve çocuklar mantıyı fırında kızartmadan yemeği seviyoruz, eşim ise kızartarak. Eh, mantı da her zaman yapılan bir yemek olmadığı için herkesi memnun etmek adına, yarısını hafifçe fırınlayıp sonra haşlıyorum, diğer yarısını da fırınlamadan haşlıyorum (alttaki resimlerden ikincisi fırınlanmış hali). Bir de biz yerken üzerine domates sosu koymayı tercih ediyoruz. Verdiğim tarifte tereyağlı sos var, domates sosu yapmak isterseniz: 2-3 adet büyük olgun domatesi rendeleyin, icine 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber, yarım tatlı kaşığı tuz ve 2 yemek kaşığı tereyağ ekleyerek 5 dakika kadar pişirin. Sarımsaklı yoğurdun üzerine sosu dökün, en üste de nane, sumak ve pul biber koyup servis yapın.



HAMUR MALZEMESİ (6-8 kişilik):
  • 4 su bardağı un
  • 2 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar ılık su (sertçe bir hamur olacak)

İÇ MALZEMESİ:

  • ½ kg. kıyma
  • 2 orta boy kuru soğan (rendelenmiş)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • maydanoz

HAŞLAMA SUYU İÇİN:

  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 3 lt. su

SOSU İÇİN:

  • 250 gr. yoğurt
  • 2 dis sarimsak
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber ( ya da acı pul biber)
  • Sumak

HAZIRLANMASI:

  • Unu bir kaba eleyin, ortasını açın, yumurtaları kırın, tuzunu koyun, yavaş yavaş ılık suyu ilave ederek yoğurun.
  • Elinize yapışmayacak sertçe bir hamur yapın, üzerini örterek 15 dakika kadar bekletin.
  • Derince bir kapta, iç malzemesi icin, kıymanın üstüne soğanı rendeleyin, tuz , karabiber ve cok ince kıyılmıs maydanozu ilave edin, hepsini karıştırın.
  • Hamuru 4 parçaya bölün, masaya bir parça un serpin ve oklava ile her bir bezeyi, 1 mm kalınlığında açın.
  • Açılmış hamurdan 2 cm'lik kareler kesin, içine az miktarda kıymalı iç malzemesini koyup,
    bohça gibi veya iki uçları verev gelecek şekilde kapatın.
  • Derin bir tencereye koydugunuz 3 lt. suyu kaynatıp, üzerine 1 yemek kaşığı tuzu ekleyin. Hazırladığınız mantıları içine atın ve 10 dakika kadar pişirin (birtane alıp pişip pişmediğini kontrol edin).
  • Pişince tencerenin altını kapatın, mantıların üzerlerine diri kalmaları için 2 su bardağı soğuk su ekleyin.
  • Haşlanmış mantıları delikli kepçe ile servis tabağına alın, sarımsaklı yoğurt ilave edin.
  • Yoğurdun üzerine, nane ve toz biber ilave edilerek eritilmiş tereyağını gezdirin.

Afiyet olsun.



NOT: Mantıları fırınladıktan sonra, buzluk poşetlerine koyup buzluğunuzda uzunca bir süre saklayabilirsiniz. Fırınlanmamış olanları da buzlukta saklayabilirsiniz, ancak onları torbaya koymadan önce bir tepsiye birbirlerine değmeden dizip öyle dondurun, iyice donduktan sonra buzluk poşetlerine koyun. Böylece birbirlerine yapışmayacaklardır.

15 Nisan 2009 Çarşamba

ELMALI KEK



MALZEMELER:

  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu (1 tatlı kaşığı)
  • 2 yeşil elma (tercihen Granny Smith)
  • 1/2 tatlı kaşığı tarçın
  • 1/2 su bardağı ceviz (irice çekilmiş )

HAZIRLANMASI:

  • Öncelikle elmaların kabuklarını soyup, küp küp doğrayalım ve 1/2 tatlı kaşığı tarçını da ilave edip bir kenarda bekletelim.
  • 3 yumurta ve 1 su bardağı şekeri, 7 dakika çırpalım.
  • 1/2 su bardağı sıvıyağı azar azar ilave edelim.
  • Ayrı bir kapta eleyerek karıştırdığımız unu ve kabartma tozunu da ekleyelim, biraz daha karıştıralım.
  • 1/2 su bardağı irice çekilmiş cevizi, tarçınlı elmayı da ekleyip, spatula ile iyice karıştırıp, 23cm çapında, yağlanmış kelepceli kek kalıbına dökelim.
  • Önceden ısıtılmış 325F (165C) fırında 40-45 dakika kadar pişirelim (kürdan batırarak bakmayı ihmal etmeyin).

Afiyet olsun.

12 Nisan 2009 Pazar

CHEDDAR PEYNİRLİ PATATES ÇORBASI

Bu tarifi ilk gördüğümde açıkçası "soğan, sarımsak, patates, süt, peynir nasıl bir karışım olur?" diye bir düşünmüştüm. Deneyince sonuç mükemmeldi. Severek içtiğimiz bir çorba, tavsiye ederim deneyin.

MALZEMELER:

  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ ya da tereyağ
  • 1 küçük soğan (irice doğranmış)
  • 1 diş sarımsak (küçük doğranmış)
  • 5 orta boy patates (küp küp kesilmiş)
  • 3,5 su bardağı tavuk suyu (olmazsa olmazı)
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı rendelenmiş cheddar peyniri
  • tuz
  • üzerine ince kıyılmış maydanoz

HAZIRLANMASI:

  • Sıvıyağda önce soğanları, sonra da sarımsağı, renkleri kahverengileşmeden biraz kavurun.
  • Patatesleri ve tavuk suyunu ilave edin, kaynamaya başlayınca altını kısıp, kapağını yarım kapatıp, 20 dakika kadar (patatesler yumusayana kadar) pişirin.
  • El blenderi ile püre haline getirin.
  • 1,5 bardak sütü azar azar ekleyin. Kaynamaya başlayınca, altını kapatıp, peynirini ve tuzunu ilave edin.
  • Üzerine, ince kıyılmış maydanoz koyarak servis yapın.

Afiyet olsun.

NOT: Çorbanın kıvamı, patateslerin büyüklüğüne göre değişebilir. Koyu olursa biraz daha tavuk suyu ile sulandırabilirsiniz.

9 Nisan 2009 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI ENGİNARLI BAKLA


Türkiye'de bakla mevsimiymis. Ben de diyordum, pekcok blogda bakla tarifi var ne tesadüf... Tabi simdi yeni çıkmış, tazecik ben de orada olsam ben de yapardım. Ben tazecik bakla bulup yapamıyorum ama ablam sağolsun yapmış ve beni düşünüp resmi ile beraber tarifini de göndermis. Yemis kadar oldum, ne diyeyim... Ellerine sağlık ablam.
MALZEMELER:

  • 1/2 kg bakla
  • 3 enginar
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 küçük boy kuru soğan
  • 4-5 tane taze soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 1 demet dereotu
  • 1 su bardagi su
SEBZELERİ TEMİZLEDİKTEN SONRA, KARARMAMALARI İÇİN:
  • 1/2 limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı un ile hazırlanmış suyun icinde, pişireceğiniz zamana kadar bekletin.
HAZIRLANMASI:
  • Enginarların üst sert kabuklarını atın, sivri uç kısımlarını kesin, dörde bölün ve bir kaşık yardımı ile içlerindeki tüylü kısımları temizleyin.
  • Hemen, hazırlamış olduğunuz suya atın.
  • Baklaları da temizleyip, unlu suya atın.
  • Zeytinyağda, kuru soğanı biraz öldürün. Baklayı, enginarı, taze soğanı, yarım demet bütün dereotunu, tuzunu, ununu, suyunu ve şekerini de ilave edip düdüklü tencerede 15 dakika pişirin.
  • Tamamen soğuduktan sonra kapagını açın ve pişerken içine koyduğumuz dereotunu çıkarın.
  • Servis tabağına alıp, üzerine bol taze dereotu koyarak servis yapın.
  • Bir de yerken üzerine sarımsaklı yoğurt koymayı unutmayın sakın...
Afiyet olsun.

PÜF NOKTASI: Enginarin ve baklanın kararmaması için, yemek tamamen soğumadan düdüklünün kapağını açmayın. Tencerede pişiriyorsanız, pişirme ve soğuma sürecinde kapağı açmayın.

8 Nisan 2009 Çarşamba

HAPPY BIRTHDAY TO ME

Bir tutam şans, bir tutam sevgi, bir tutam başarı, bir tutam umut, bir tutam baris ve bir tutam da sağlık ekledim malzemeye. Hepsini bir güzel karıştırdım ve kendime, tüm sevdiklerimle birlikte yaşayacağım uzun yıllar dileklerimle bir "hayat pastasi" yaptım. Buyurun beraber yiyelim...

Asuman

5 Nisan 2009 Pazar

İZMİR KÖFTE




MALZEMELER:

  • 500 gr köftelik kıyma
  • 2 dilim bayat ekmek içi, ıslatılmış ve sıkılmış ya da ekmek kırıntısı
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1 soğan, rendelenmiş
  • Yarım demet maydanoz, ince doğranmış
  • 5 tane orta boy patates (elma dilimi seklinde doğranmış)
  • 1 tane domates (halka halka ya da elma dilimi seklinde doğranmış)
  • Birkac yeşil sivri biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 su bardaği sıcak su

HAZIRLANIŞI:

  • Köftelik malzemeyi yoğurun, ince uzun şekillendirin.
  • Teflon tavaya çok az yağ koyup köfteleri hafif kızartın.
  • Elma dilimi seklinde doğranmış patatesleri de biraz kızartın (ben küçük fırında kızarttım, dilimledikten sonra üzerlerine biraz sıvıyağ gezdirip iyice karıştırın ve fırının üst rafında hafif kızartın).
  • Fırın tepsisine kızartılmış köfte ve patatesleri dizip, dilimlenmiş domatesi ve sivribiberleri üzerine koyun.
  • 1 yemek kaşığı salçayı, 2 su bardaği sıcak suda eritip üzerine dökün.
  • 350°F de, üstü açık olarak patatesler ve köfteler iyice kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun




3 Nisan 2009 Cuma

BADEMLİ, ÇİKOLATALI BİSCOTTİ

Biscotti, iki kere pişmiş bir İtalyan bisküvisi...Çayın ve kahvenin yanına çok yakışan bu bisküvinin lezzetinden başka bir güzelliği de, çabuk bayatlamıyor oluşu. Ben, verdiğim bu tarifte, çikolata sosuna batırarak yaptım. Sade de yapabilirsiniz ya daaa yaratıcılığı biraz daha arttırarak yarısını bitter, diğer yarısını da beyaz çikolata sosuna batırabilirsiniz. Kalabalık bir gruba hazırlayacak iseniz, iki ölçü yapmanızı tavsiye ederim. Benden bu kadar, gerisini size bırakıyorum, sonuctan beni haberdar edin lütfen...



MALZEMELER:

  • 1+3/4 su bardağı un
  • 2 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 3/4 su bardağı bütün badem
  • 2 yumurta
  • 3/4 su bardağı şeker
  • 1/3 su bardağı tuzsuz tereyağ ya da margarin (eritilmiş)
  • 1 paket vanilya
  • 1/2 tatlı kaşığı badem esansı
  • 2 tatlı kaşığı, ince rendelenmis portakal kabuğu
  • Hafifçe çırpılmış,1 yumurta beyazi (üzerine sürmek için)

ALTI İÇİN:

  • 100 gr bitter çikolata
HAZIRLANIŞI:
  • Bademleri teflon tavada sürekli karıştırarak 5 dakika kadar hafifçe kavurun, soğumaya bırakın.
  • Bir kabın içine unu, şekeri, kabartma tozunu ve tuzu eleyin. Yağı, vanilyayı, yumurtayı da ekleyip karıştırın.
  • En son soğumuş olan bademleri de ilave edip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
  • Hamuru ikiye ayırın, her parçayı 30cm boyunda, 7 cm eninde şekillendirin (baget ekmek sekli).
  • Yağlı kağıt serilmis tepsiye, aralarında mesafe bırakarak yan yana koyun. Üzerlerine hafifçe bastırın.
  • Üzerlerine, bir fırça ile hafifçe çırpılmış olan yumurta beyazını sürüp, önceden ısıtılmış 180C (350F) fırında, 30 dakika kadar pişirin.
  • Piştikten sonra, bir telin üzerine çıkarıp 10 dakika kadar ılınmaya bırakın (bu arada fırını kapatmayın).
  • Keskin bir bıçakla, 2 cm kalınlığında verev olarak kesin. Yan yüzeyleri alta gelecek şekilde tekrar tepsiye dizip, bir 5 dakika daha pişirin.
  • Soğuduktan sonra, bir kapta benmari usulü erittiğiniz bitter çikolataya altlarını batırıp, çikolatalar donana kadar yağlı kağıdın üzerinde bekletin.


Afiyet olsun.



1 Nisan 2009 Çarşamba

ETLİ BULGUR PİLAVI



MALZEMELER:

  • 100-150 gr dana kuşbaşı ya da kuzu kuşbaşı
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1-2 adet yeşil sivri biber
  • 2 diş sarımsak
  • tuz, karabiber, nane


HAZIRLANMASI:

  • 2 kaşık sıvıyağda, kuşbaşı etleri suyunu salıp çekene kadar çevirin.
  • Yemeklik doğradığınız soğanları ve halka halka doğranmış biberleri ekleyip, soğanlar seffaflaşana kadar karıştırın.
  • Ezilmiş sarımsakları,kabukları soyulup küp küp doğranmış domatesleri ve salçayı da ekleyip, domatesler suyunu cekene kadar pişirin.
  • Ayıklayıp son anda yıkadığınız bulguru da ekleyin (bulguru koymadan hemen önce yıkarsanız şişmez ve lezzet kaybı olmaz).
  • Tuzunu, karabiberini ve naneyi ekleyip, üzerini bir parmak geçecek kadar suyunu da ilave edin.
  • Kaynayana kadar yüksek ısıda, kaynadıktan sonra da kısık ısıda, suyunu çekene kadar pişirin.
  • Altını kapattıktan sonra 10-15 dakika dinlendirin.
Afiyet olsun.



NOT: Yaninda ızgara tavuk ile servis yaptım. Tavuk göğsünü oratadan ikiye kesip inceltiyorum.Teflon tavada çok az sıvıyağ ile onlü arkalı pişirip, üzerine tuz, karabiber, pul kırmızı biber ve kekik koyuyorum.Üzerine bir dilim kaşar peyniri de konulabilir...